Scouting NienoordScouting Nienoord

Welpen logboek

14 november 2017

Inmiddels zijn we alweer 2 maanden verder en hebben we alweer heel wat beleefd... 

Insigne Knopen

Er kan weer een vaardigheidsinsinge verdient worden..en wel het insigne knopen!! Hier worden twee volledige opkomsten aan geweid en we sluiten het af op najaarskamp. Tijdens de eerste opkomst werd er uitleg gegeven over de platte knoop en de mastworp, ook werd er een memorie en kwartet spel gedaan. Tevens was dit de eerste opkomst die Bert bij ons meedraaide dus die moest even getest worden en wel met Hollande leeuw, en hij is geslaagd....Gefeliciteerd!! Iedereen ging uiteindelijk naar huis met een knopen doe boekje en een stuk touw waarmee geoefend kon worden. Dit werd veel gedaan kregen we te zien in de app groep!!

Tijdens de tweede opkomst was er wederom uitleg, maar dan nu over de diverse steken en de achtknoop. Ook werd er geminipionierd en uitleg gegeven over het opschieten van touw. Wat resulteerde in een wedstrijdje wie het snelst de meeste touwen kon opschieten.

Aan het einde van de opkomst waren de ouders van Joachim, Stijn en Sam uitgenodigd want vanaf vandaag werden zij ook een echte welp. Vandaag worden zij geinstalleerd!! Het was best wel een beetje spannend, maar wij zijn blij, want we hebben er 3 nieuwe welpen bij!! GEFELICITEERD jongens!!

Najaarskamp

Met najaarskamp hebben we "Het mysterie van de verdwenen buurman" met elkaar opgelost. Op 20 oktober de vrijdag avond kwamen we aan bij het Hordehol in Diever en hier stonden Buurman en Buurman te klussen op het balkon. Ze wouden het dak dicht maken omdat er lekkage was, maar wat begon met een klein gat werd alleen maar groter en groter. Paniek in de tent, want het materiaal was op!! Raksja bood aan om met buurman naar de dichtsbijzijnde bouwmarkt te rijden. Zo gezegt zo gedaan. Ondertussen pakte iedereen zijn matje en slaapzak uit en zwaaiden we de ouders uit.

Na een klein half uur kwam Raksja compleer overstuur terug, bij de bouwmarkt was buurman ontvoerd. Hij was in een auto gestopt waarna deze met piepende band weg reed. Wat nu, nu hadden we een zeer verdrietige rode buurman. Buurman is gaan zoeken en zoeken. Nadat we eerst nacht hadden geslapen vonden we een brief, hierin werd €25.000,- geeisd en wel voor 21.00 uur op de plek van de foto. HELP!!! waar halen we dat geld vandaan??? In de loop van de ochtend kwam de rode buurman aanlopen helemaal moe en verdrietig. Hij heeft de hele nacht gezocht maar heeft de gele buurman niet kunnen vinden sad ... We laten hem de brief zien en beloven hem te helpen, daar is hij blij mee.... maar wat is hij moe. We besluiten hem naar het hotel aan de overkant van de straat te brengen.

En dan, dan wordt er geld gevonden in het bos!!! Met z'n allen wordt er gezocht of er nog meer is. Uieindelijk vinden we een bedrag van iets meer dan €10.000,- euro, dus nog niet genoeg. Tijdens spelletjes gedurende de dag kan er steeds meer geld verdient worden en wordt er geld gevonden tussen de koek, het beleg en op nog veel meer vreemde plekken. Uiteindelijk krijgen we het bedrag bij elkaar. Aan de hand van een tocht door het donker waarbij we de glow in de dark bandjes moesten volgen kwamen we op de plek waar de kist moest worden neergezet. Zodra we hem hadden neerdezet kwam er echt een hele gekke man op ons of. Hij had een lange grijze jas aan en droeg een petje met twee lange vlechtjes eraan. Echt waar, z'n gek type zie je niet vaak. We overhandigen de kist met geld en hij beloofd dat buurman vrij te laten. We keren terug naar het Hordehol waar rode buurman op ons zit te wachten, maar we komen terug zonder buurman.... Maar dan en kleine 15 minuten later, daar is hij, hij is terug JEEEHHHHH. Buurman en Buurman zijn weer samen!!

Tijdens het najaarkamp kon ook het insigne knopen behaald worden, er werden knopen plankjes gemaakt en er werd een heus examen afgelegt. Toen de ouders weer kwamen was de diploma uitreiking en ging iederen moe maar voldaan weer mee naar huis. Het was een top weekend!!

Route technieken

Ook zijn we een opkomst bezig geweest met route technieken. Hier hebben we geleerd wat een bolletje-pijltje, de windrichtingen van een kompas, een smiley route en een kruispunten route zijn... Na deze informatie heeft ieder groepje en tochtje uitgezet voor de andere groep, deze werden gewisseld en vervolgens gelopen. Onderweg lagen er letters verstopt die uiteindelijk het woord Scouting Nienoord vormden.

Halloween/Sint Maarten

We sluiten dit verhaal af met spanning en sentatie... nou ja spanning. Dat viel allemaal wel mee, maar we hebben we leuke pompoenen gemaakt. Iedereen had zijn eigen variant en s'avonds stonden ze prachtig bij de deuren de branden tijdens Sint Maarten. Ook deze opkomst werd er een nieuwe leiding getest, en ook Thijs heeft de test van Hollandse leeuw overleeft. Gefeliciteerd!

Dit waren onze avonturen van de afgelopen 2 maanden, voor foto's van deze avonturen kun je altijd een kijkje nemen in ons fotoboek!! Aan het einde van het jaar zullen we weer op het toetsenbord klimmen voor nog meer leuke verhalen!!

28 september 2017

Hallo allemaal,

De start van het nieuwe seizoen is een feit!! We hebben alweer een aantal opkomsten achter de rug!! 

Het seizoen begon met overvliegen, tijdens deze opkomst namen wij afscheid van 3 van onze Welpen. Rowan, Dylano en Kyllian zijn vanaf die dag echt scout geworden. Ook kwamen die dag grote, stoere en sterke bevers overvliegen naar de Welpen Middag horde. We wensen Stijn, Joachiem en Sam veel plezier bij onze groep!! Als afsluiter van deze spannende dag werden de knorrende maagjes gevud met goude gele frietjes van "Friet en Zo"

Als er dan nieuwe Welpen bij komen is het altijd leuk om even kennis te maken met elkaar.... dus de week erna hadden we kennismakingsopkomst. Er waren diverse spelletjes om elkaar beter te leren kennen. Zo tekende iedereen zijn linkerhand op een papier en schreef in elke vinger een antwoord op een vraag die gesteld werd. Bv. Welke kleur ogen heb je, wat wil je later worden, hoe oud ben je etc. Daarna werden alle papier verzameld en mocht er geraden worden van wie welke had was. Zo kwamen we weer wat meer van elkaar te weten.

Vorige week hadden we een stoere opkomst bij de ME. Er werd druk geklommen en geklautert boven op de ME busjes en we maakten een ritje over het parkeerterrein. Vervolgens mocht er met een wapenstok getest worden hoe sterk je was en werd en  geprobeerd een deuk in een ME busje te krijgen..... jammer maar helaas, niet gelukt!! Naar al deze energie verbranding waren we wel toe aan lekkers. In de kantine van het politie bureau werden we gerakteerd op allerlei lekkere dingen. Toen het energiepijl weer op peil was of ver daar boven :-) mochten we nog even in een cel kijken. Als afsluiter hebben we bij de ME ambulance gekeken en konden er vele vragen beantwoord worden. Na een leuke middag ging iedereen ook nog naar huis met een pen een een zaklampje. Het was weer een leuke zaterdag!!

Voor nu is de pen even weer leg, maar er komen vats nog meer avonturen in het logboek. We gaan zaterdag starten met het insigne knopen en niet te vergeten... We gaan van 20 tot 22 oktober nog op najaarskamp naar Diever!!

Tot de volgende keer maar weer!!

31 juli 2017

Hallo allemaal,

Hierbij ook een stukje vanuit de middaghorde van de Welpen… Op dit moment hebben we 24 welpen die elke zaterdag naar het clubgebouw komen om daar samen met ons weer een leuke opkomst te beleven. Het afgelopen kwartaal hebben we weer leuke dingen beleefd, gemaakt en gedaan. Zo zijn we maar liefst twee keer op kamp geweest, werd er druk geschroefd en geboord en als klap op de vuurpijl mochten we met de hele horde eten bij de “Pannenkoekenburcht” in Leek als afsluiter van het jaar.

NPK 
In Juni tijdens het NPK zijn we met elkaar op ontdekkingstocht gegaan. In de Jungle was er een mysterieus gebouw ontdekt, het leek een groot bouwwerk samen met nog andere rare plekken eromheen. Dit alles was te zien op satellietbeelden. Aan ons werd gevraagd om op onderzoek uit te gaan… en dat hebben we gedaan. Als Team Jungle Jones hebben we verschillende spellen gedaan om het mysterie op te lossen. Regelmatig kwamen we met een groot aantal andere scoutinggroepen samen bij het bouwwerk. Al gauw viel het ons op dat er rare geluiden uit het gebouw kwamen en dat er rookpluimen uit de kieren ontsnapten. Ook verschenen er tekens en kwamen er sleutels tevoorschijn… wat zou dit toch allemaal betekenen?? Uiteindelijk vonden we een bijzonder volk die een gek dansje deed voor de tempel, dit dansje moesten we met z’n alleen mee doen. Maar toen kwamen er twee ontdekkingsreizigers die al onze sleutels hadden gestolen. Deze mochten we terugkopen, tijdens de spelen op het middenterrein konden we geld verdienen en zo konden we deze mannen betalen. Uiteindelijk kwam alles nog goed!!

Opkomsten

Na het Pinksterkamp hadden we nog 6 opkomsten voordat het zomerkamp van start zou gaan. Tijdens deze opkomsten werd onze hoogtevrees even goed op de proef gesteld door hoog in de bomen te klimmen via een klimparcours. Ook hebben we levend Stratego gespeeld in het sterrenbos en hebben we als volleerde timmermannen/vrouwen onze eigen totems gemaakt om voor onze tent te zetten op zomerkamp.

De totems werden gemaakt in het groepje waarin je ook ging slapen op zomerkamp. Ieder groepje mocht hier zelf en invulling aan geven. De groepen waren verdeeld in 4 verschillende volkeren op de wereld, zo hadden we Maya’s, Inca’s, Sami’s en Marrons. Iedereen mocht zelf spulletjes meenemen voor op de totems. Het was en groot succes. Er werd druk geboord, geschroefd, geschilderd en de tyraps waren niet aan te slepen 😊…. Maar uiteindelijk wel met een supertof eindresultaat!!

 

Laatste opkomst van het seizoen 

De laatste opkomst van het jaar mochten we met de gehele horde komen eten bij de Pannenkoekenburcht, allemaal aan de pannenkoeken!! Heerlijk. Daarna werd er volop gespeeld op de speeltuin die ernaast ligt, een superleuke en lekkere afsluiter van het jaar!!

 

Zomerkamp

Vorige week was het dan zo ver.. ZOMERKAMP!!!! Dit jaar reizen we naar Dwingeloo samen met 21 welpen en het voltallige leidingteam. De leiding is op vrijdag al vertrokken om alles op te bouwen en klaar te zetten voor de hele week. Er werden diverse tenten omhoog gezet, een prachtige poort gebouwd (bedankt familie Sap!!) en zelfs een heuse afwasstraat…

Maandag kwamen de welpen aan in Dwingeloo, na de opening vertelde de leiding dat ze dat weekend vreemde geluiden hadden gehoord. Ze hadden van alle hoeken en gaten in verschillende volumes het woord TOEMBA horen komen. Dat gebeurde overdag maar ook in de nacht.

Dezelfde middag vonden we op het kampterrein “de Rode bloem” of te wel het vuur en ook vonden we een oude kaart of iets wat daar op leek, alleen was hij bij lange na niet compleet. Na de warme maaltijd gingen we met elkaar het kampterrein even verkennen, tot we weer het vreemde geluid hoorden. We kwamen bij een soort grot, Raksja en Rikki Tikki Tavi namen een kijkje in de grot. Er bleken rotstekeningen in te zitten, nadat ze een selfie hadden gemaakt, kwamen ze terug om de Rode Bloem te halen om nog verder de grot in te gaan. Maar op dat moment kwam er vanuit het niets… Tja… wat was het eigenlijk? Het leek wel een holbewoner. Het enige wat hij zei was TOEMBA TOEMBA…. Zouden we dit dan al die tijd gehoord hebben. Hij was compleet de weg kwijt en rende zo ons kampterrein op, toen wij terug kwamen was er geen spoor meer te bekennen van deze mysterieuze persoon…….

Na een korte nacht was het tijd voor ochtendgymnastiek, even alle spieren weer soepel maken want op z’n matje slapen is niet voor iedereen bevorderlijk. Toen we terug kwamen op ons kampterrein stond het ontbijt klaar, en werd er door de Inca’s een stukje van de kaart gevonden... zou hij dan toch weer langs gekomen zijn.

Dezelfde ochtend gingen we op zoek naar een mammoet skelet en mochten we onze eigen grotschildering maken maar dan wel met een kwast op afstand. Na de lunch begon de wandeltocht naar het dorp, want ja als je zakgeld me hebt dan moet dat natuurlijk wel uitgegeven worden. Gelukkig was er snoep in overvloed bij de winkel, dus het werd goed besteed 😉.

Weer terug op het terrein vonden we een op de kop getrokken belegbak en aan gegeten brood. We denken dat onze holbewoner trek heeft gehad, want we vonden ook weer een puzzelstukje. Na dat de ravage opgeruimd was kon er aangeschoven worden bij een bord lekkere macaroni!! Voor wie daar nog zin in had.

Op het veldje achter ons was er door het andere leiding team een kabelbaan gebouwd, die moest natuurlijk ook even uitgetest worden waarna we daarna naar het stafhuisje gingen om het laatste zakgeld uit te geven aan de shop die ze daar hadden. Om de avond af te sluiten hebben we het spel “Vuurtorenwachter” gedaan, het was alleen jammer dat een wespenfamilie het hier niet helemaal mee eens was….

Na en iets wat langere nacht, scheen de zon door het tentdoek heen, YESSS!!! Mooi weer. Dat wordt de zwemkleding aan en op naar het zwembad!! Hier konden we eindeloos van de duikplanken springen, van de glijbaan glijden, op het springkussen springen of allemaal andere enge gevaarlijk trucs, een kabelbaal waarmee je met een zetje van Bagheera of Tabaqui snoeihard vanaf kon roetsen en er was z’n grote zandbak dat Tabaqui helemaal ingegraven kon worden.

Al met al hebben we ons prima vermaakt! Maar zwemmen maakt hongerig, en woensdag betekend PATATDAG!! Voor iedereen stond er een cadeaudoos klaar met patat, snack, appelmoes, drinken, toetje en een kleine verassing. Superleuk en ook erg lekker!!

Na het eten stond er een avondhike naar de radiotelescoop op de planning, alleen zwemmen maakt niet alleen hongerig maar ook moe. We hebben een mooi tochtje door het bos gemaakt, maar de radiotelescoop hebben we niet gehaald. Weer terug stond de warme chocolademelk klaar en konden we eindelijk zonder regen om het kampvuur zitten en ons helemaal rond eten in geroosterde marshmallows!! De drie jongens die ons na de zomer gaan verlaten omdat ze overvliegen naar de scouts mochten in de poort slapen. Helaas gooide daar de regen uiteindelijk toch weer roet in het eten en zijn ze toch maar in de tent gekropen, maar dan wel in de grote legertent!!

En dan worden de nachten langer, of te wel we worden moe… Ochtendgym was eigenlijk niemand meer voor in en het programma startte al een uur later dan gepland. Na het ontbijt ging iedereen zijn stukje voor de bonte avond voorbereiden en werden er in korte tijd heeeeel veeeeel stickers verplakt. En dan niet alleen op papier, ze zaten overal.

Samen met een groepje kinderen gingen Ikki en Dineke de boontjes doppen voor het avond eten. Nu horen we jullie denken Dineke, die kennen we nog niet. Vandaag kregen we bezoek, het vriendinnetje van Tabaqui kwam en dagje meekijken, ook kwamen Anne en Feline de familie van Raksja en Sam op bezoek dat vonden we supergezellig allemaal!!

Na de lunch werd er per groepje een hut gebouwd voor de Holbewoner, hij kon schijnbaar zijn schuilplaats niet terugvinden aangezien hij steeds langs kwam. Op deze manier had hij toch een plekje om te overnachten. Ook hebben we vuur gemaakt met magnesiumsticks, nog een hele klus om een goed brandend vuurtje te krijgen.

Na de warme maaltijd kreeg Bagheera zijn visagie behandeling door Renkse, hij knapte er zienderogen van op. Helaas moesten we ook afscheid nemen van Sam en zijn moeder. Sam is tijdens zomerkamp helaas ziek geworden, en is en een nachtje eerder naar huis gegaan, Beterschap Sam!!! Daarna kon de bonte avond van start gaan. Er was een gehele moppentrommel, raadsels, Cola Light liedjes en tekenwedstijden. Het was superleuk!!

Maar wat was dat, de Holbewoner is gesignaleerd in een van de hutjes. Hij schrok zich helemaal het apenzuur met 21 welpen die op hem afkwamen, en zette het in eerste instantie weer op een rennen. Een aantal welpen konden hem tot rust krijgen en namen hem mee naar het kampterrein. Ook had hij nog stukje van de kaart, nu konden we de kaart compleet maken en hem terugbrengen naar zijn schuilplaats. Toen we daar kwamen was het kampstaf bezig met zijn grot, maar gelukkig vonden we een andere schuilplaats voor hem en kon hij weer rustig leven in de bossen van Dwingeloo. Na dit spektakel namen we afscheid van Dineke en ging iedereen vermoeid naar zijn slaapzak. Er werd nog even voorgelezen waarna iedereen in recordtijd in slaap lag.

En dan is het alweer vrijdag, de dag om naar huis te gaan. Alle spulletjes werden ingepakt en een aantal ouders hielpen mee om de drijfnatte tenten in te pakken… Om twee uur werd iedereen weer opgehaald door de papa’s en mama’s om thuis een grondige schrobbeurt te ondergaan en daarna lekker op de bank te hangen. Wij als leiding gingen nog even door, alles weer uitladen bij het clubgebouw en de tenten nog naar Zuidhorn gebracht op te laten drogen.

Al met al kijken we terug op een leuk scouting jaar en een tof zomerkamp!!

9 September starten we weer met een nieuw seizoen, het staat weer boordevol met leuke, lekkere en avontuurlijke opkomsten. Het programma kun je al bekijken op: http://www.scoutingnienoord.com/welpen-middag/agenda

We starten dit jaar met overvliegen, we nemen afscheid van Rowan, Kyllian en Dylano. We wensen jullie heel veel plezier bij de scouts. We heten 4 bevers welkom bij onze horde… samen gaan we er een top jaar van maken!!

Groetjes

De Welpenleiding Middag Horde