Scoutfit

Scoutfit scouts

Leuk dat je bij de scouts komt! Bij de scouts is het belangrijk om een uniform met de basisinsignes en een echte Nienoord-das te hebben. Maar wat betekenen al die insignes nou en op welke plek bevestig je ze op het uniform?

Vanaf de installatie wordt verwacht dat bij iedere activiteit het Scoutfit gedragen wordt. Het dragen van de Scoutfit heeft verschillende redenen. Het drukt de eenheid van de leden uit, het is ons visitekaartje en het is in veel gevallen praktisch.

Iedere speltak heeft zijn eigen Scoutfit-kleur. De Bevers hebben een rode blouse, Welpen een groene blouse, Scouts een beige blouse, Blauwe Vogels een blauwe blouse en Explorers, Roverscouts en Plusscouts een brique-rode blouse. Er bestaan ook waterscouts en luchtscouts. Deze hebben respectievelijk blauwe en  grijze blouses.

Scouting Nederland insigne

Dit komt op de linkerborstzak. Je bent nu bij Scouting Nederland, samen met zo´n 125.000 anderen. Tevens ben je nu bij Scouting in de wereld. En dat zijn er zo´n 25.000.000!  Toen in 1973 Scouting Nederland uit een fusie van meisjes en jongens -organisaties samen werd gevoegd, moest er ook een nieuw insigne ontworpen worden. Het werd een samenvoeging van het internationale meisjesteken en het internationale jongensteken. Het meisjesteken is blauw met een goud-geel klaverblad erop. In het klaverblad zitten twee sterren en een kompasnaald. De oorspronkelijke achtergrond was blauw en stond voor de blauwe hemel terwijl het klaverblad een symbool is voor de stralende zon. De golvende lijnen onderaan zijn vlammen, het teken van vriendschap tussen alle scoutingmeisjes over de hele wereld. De twee sterren symboliseren de wet en belofte en de kompasnaald wijst de juiste weg. Het jongensinsigne is paars met  een witte pijlpunt lelie erop. Twee sterren betekenen hier het teken van trouw en de naald wijst hier eveneens de goede weg. Het koord met de platte knoop geeft aan dat Scouting een wereldomvattende organisatie is.

Regio badge (optioneel)

Dit komt 8 cm onder de bovennaad van je rechter mouw. Je bent nu bij de Regio Drenthe.

Groepsdas

Iedere groep heeft een andere kleur das. De das is gemakkelijk als herkenning maar symboliseert de verbondenheid als groep. Er is gekozen voor een groene das met een zwarte rand en een wit ruitje achterop. De samenstelling van de das symboliseert de legende van Joris en de Draak. Groen staat voor het bos waar deze legende zich afspeelde. De zwarte rand staat voor het buitenste deel van het bos dat verbrand is door de draak. Het witte vlakje is het nieuwe bos dat later aangeplant is en waar tegenwoordig ons clubhuis is gevestigd.
(Zie verhaal ‘Joris en de draak’ onderaan deze pagina)

Groepsnaambandje

Dit komt boven aan je rechterarm. Hierop staat de naam van de groep. Zo kunnen vreemden die de das niet herkennen toch zien bij welke groep je zit.

Insignes en badges die je later krijgt

Officieel is er alleen plek voor de zogenoemde basisinsignes en insignes die verworven zijn nadat men een aantal 'opdrachten' goed heeft uitgevoerd. Maar binnen Scouting Nederland wordt geaccepteerd om ook andere insignes een plaatsje te geven op je blouse.

Bestand:Uniform scouts sn 2010.png